A tojás 5 legfontosabb egészségügyi előnye

A tojás 5 legfontosabb egészségügyi előnye

 

 

1. Nagyon tápláló

Az egész tojás tápanyagban gazdag, szinte minden szükséges tápanyagot ellát. Hasznos forrásai néhány nehezen beszerezhető tápanyagnak, például a D- és B12-vitaminnak, valamint az ásványi jódnak. A tojást „teljes” fehérjeforrásnak tekintik, mivel tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, amelyeket étrendünkből kell bevinnünk.

Továbbá, ha omega-3 zsírsavakkal dúsított márkákat választ , a csirkék etetésének köszönhetően a magasabb omega-3 zsírsavakban, valamint a zsírban oldódó vitaminokban, például az A- és E-vitaminban részesülhet.

2. Támogathatja a szív egészségét

A tojás számos olyan tápanyagban gazdag, amelyek elősegítik a szív egészségét, mint például a betain és a kolin. Egy közel félmillió embert vizsgáló kínai tanulmány azt sugallja, hogy napi egy tojás elfogyasztása csökkentheti a szívbetegségek és a szélütés kockázatát, bár a szakértők hangsúlyozzák, hogy a tojást az egészséges életmód részeként kell fogyasztani ahhoz, hogy jótékony hatású legyen.

3. A kolin forrása

A tojás az egyik legjobb étrendi kolinforrás. Erre a kevéssé emlegetett tápanyagra mindannyiunknak szüksége van a sejtmembránok kialakulásához és az agyműködéshez , beleértve a memóriát is. Különösen fontos a terhesség és a szoptatás alatt, amikor a megfelelő kolinellátás elengedhetetlen a normál agyfejlődéshez.

4. Támogathatja a szem egészségét

Az életkor előrehaladtával látásunk romlani kezd, de vannak olyan hasznos tápanyagok, amelyeket a kiegyensúlyozott étrendből nyerünk, amelyek segíthetik a szem egészségét. A tojás a szembarát ételek egyik példája. A sárgája nagy mennyiségű karotint tartalmaz, különösen a luteint és a zeaxantint , amelyek fontosak a makuladegeneráció és a szürkehályog megelőzésében. A tojás az A-vitamin forrása is, amely kulcsfontosságú a jó látás szempontjából.

5. A tojás

javítja a koleszterin

profilt anélkül, hogy növelné a szívbetegség kockázatát

Az embereket visszatartották a tojás fogyasztásától, mert sok koleszterint tartalmaz – 212 mg –, ami jóval magasabb, mint a legtöbb élelmiszerben megtalálható. Az étrendi koleszterin azonban kevésbé befolyásolja a vér koleszterinszintjét. A tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy a tojás javítja a koleszterinprofilt azáltal, hogy megemeli a HDL-t, vagyis a „jó” koleszterint, és megváltoztatja az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szerkezetét, hogy csökkentse a szívbetegségek kockázatát.

6. Támogathatja a súlyszabályozást

A tojás gazdag fehérjében , ami laktatóbb, mint a zsír vagy a szénhidrát. Élelmiszer-választásként a tojás jó eredményt ér el, mivel magas a jóllakottsági indexe , amely az étel laktásának mértéke. Valójában a tanulmányok azt mutatják, hogy a tojásos reggeli tartósabb, mint az egyenértékű, kalóriával számolt szénhidrát reggeli, és mi több, segíthet csökkenteni a kalóriabevitelt a nap későbbi szakaszában.

Mindenki számára biztonságos a tojás?

A szalmonella ételmérgezés aggodalomra ad okot, különösen, ha a tojást nyersen vagy rosszul főzve fogyasztják. A termelési protokollok változásait követően azonban az Élelmiszer-szabványügyi Ügynökség (FSA) módosította irányelveit .

A jelenlegi ajánlások megerősítik, hogy a csecsemők, gyermekek, terhes nők és idősek biztonságosan ehetnek nyers vagy enyhén főtt tojást, amennyiben azt a brit oroszlán gyakorlati kódexének megfelelően állítják elő . További információért látogasson el az FSA webhelyére .

Egy másik biztonsági aggály a tojással kapcsolatban, hogy gyakori élelmiszer-allergén, különösen a kisgyermekek körében. Habár a legtöbb gyermek túlnő a tojásallergián, mire iskolába megy, néhány eset a későbbi gyermekkorban, sőt néha felnőttkorban is fennáll.

Keresse fel háziorvosát, ha bármilyen aggálya van a tojásallergiával kapcsolatban .

 

 

 

error: Content is protected !!