A “szuperétel” kifejezés egy meglehetősen új kifejezés, amely olyan élelmiszerekre utal, amelyek maximális táplálkozási előnyeket kínálnak minimális kalóriatartalom mellett.
Tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal.
Jelenleg egyetlen általános kritérium, vagy jogi meghatározás sem sorolja az ételeket szuperételnek.
A legtöbb szuperétel azonban növényi alapú.
Ebben a cikkben röviden meghatározzuk, hogy mi minősül szuperételnek, néhány általános példát és azok előnyeit ismertetjük.
Mik a szuperételek?
Az acai bogyókról ismert, hogy számos különféle aminosavat és antioxidánst tartalmaznak.
A szuper ételek olyan élelmiszerek, amelyek nagyon magas tápértékkel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy jelentős mennyiségű tápanyagot és nagyon kevés kalóriát biztosítanak . Nagy mennyiségű ásványi anyagokat, vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaznak . Az antioxidánsok olyan természetes molekulák, amelyek bizonyos élelmiszerekben fordulnak elő. Segítik a testben a szabad gyökök semlegesítését. A szabad gyökök az energiatermelés természetes melléktermékei, amelyek pusztíthatják a testet. Az antioxidáns molekulák csökkentik vagy visszafordítják a szabad gyökök hatásait, amelyek szoros kapcsolatban állnak a következő egészségügyi problémákkal:
szívbetegség, rák, ízületi gyulladás, szélütés, légzőszervi megbetegedések,
immunhiány, tüdőtágulás, parkinson kór
A szuper ételek nem mindenféle gyógymód. Dietitian Penny Kris-Etherton kifejti:
“Sok embernek irreális elvárásai vannak ezen élelmiszerekkel kapcsolatban, és azt gondolják, hogy védettek lesznek a krónikus betegségektől és az egészségügyi problémáktól. Ezek egy vagy két tápanyag-sűrű ételt ehetnek a rossz étrend mellett.”
Nagyon jó, ha a szuper ételeket a napi táplálékfelvétel részévé teszi, de csak egészséges, kiegyensúlyozott étrend és életmód esetén. Egyél “szuper diétát”, ahelyett, hogy az egyes ételekre koncentráljon.
Közös szuperételek
A tanulmányok kimutatták, hogy az antioxidánsokban és a flavonoidokban magas szuper ételek hozzájárulnak a szívkoszorúér betegség és a rák megelőzéséhez, valamint javítják az immunitást és csökkentik a gyulladást . A rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztásnak erős összefüggései vannak az életmódhoz kapcsolódó egészségi állapot és az általános halálozás alacsonyabb kockázatával. Az általuk tartalmazott tápanyagok elősegítik az egészséges arcbőr, a körmök és a haj előállítását, és növelik az energiaszintet. Segíthetnek az egészséges testsúly fenntartásában.
A bogyók
A magasabb szintű flavonoidok bogyók már kimutatták, hogy kisebb a kockázata a szívrohamnak . Néhány általánosan azonosított szuperétel bogyó az acai bogyók, áfonya , málna , torta meggy, áfonya és goji bogyók. A következő előnyökkel büszkélkedhetnek:
Acai bogyók: Ezek kicsi, sötét lila bogyók, amelyeket Dél-Amerikában termesztenek. 19 aminosavat és sok antioxidánst tartalmaznak.
Áfonya bogyók: Ezekben sok a rost, a mangán és a K-vitamin. Az áfonya egy adott flavonoidban magas, ami segít csökkenteni a húgyúti fertőzés kockázatát .
Goji bogyók: Ezek egy ázsiai őshonos piros bogyó, amelyekben magas a C és E vitamin, valamint a különféle flavonoidok típusa. A keleti orvoslásban gyakran használják a cukorbetegség és a magas vérnyomás kezelésére, valamint a szem-, máj- és vese-egészség fenntartására. A Goji bogyók , áfonya termékek , acai bogyópor és egyéb termékek online megvásárolhatók.
Szója A szójababban magas az izoflavon-koncentráció, amely egy olyan fitokémia. A fitokémiai vegyületek olyan vegyületek, amelyek a növényekben természetesen fordulnak elő. Egyes kutatások kimutatták, hogy a szója izoflavonjai segítenek csökkenteni az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) vagy “rossz” koleszterin mennyiségét a vérben. Néhány tanulmány kimutatta, hogy a szója megakadályozhatja az életkorral összefüggő memóriavesztést. A szója-izoflavonok csökkenthetik a csontvesztést és növelik a csontok ásványi sűrűségét a menopauza ideje alatt , valamint csökkenthetik a menopauzás tüneteket.
Tea Számos “szuperételnek” tekintett élelmiszer színben gazdag, gyakran jelezve, hogy gazdag antioxidánsokban. A tea kevés kalóriát tartalmaz, segíti a hidratációt, és jó forrása az antioxidánsoknak.
A katechinek, amelyek elsősorban a zöld teaben megtalálható erős antioxidánsok , jótékony gyulladásgátló és karcinogenikus tulajdonságokkal rendelkeznek. A Journal of Physiological Anthropology közzétett tanulmány 18 hallgató tanulmányozta a zöld tea, a fehér tea és a vízfogyasztás stresszszintekre gyakorolt hatását .
A tanulmány szerint a zöld és a fehér tea csökkentette a stressz szintet, és a fehér tea még nagyobb hatást gyakorolt. Nagyobb vizsgálatokra van szükség ennek a lehetséges egészségügyi előnynek a megerősítéséhez. A zöld tea anti-artritisz hatású lehet azáltal, hogy elnyomja az általános gyulladást.
Leveles zöldségek
Az emberek gyakran azonosítani kelkáposzta , spenót , mángold , cékla zöldje és kelkáposzta , mint Superfood leveles zöldségekre. Ezek az ételek gazdagok A, C, E és K vitaminban, és sok B-vitaminban. Leveles zöldségek is tartalmaznak rengeteg karotinoidok, a vas, a magnézium , a kálium , és a kalcium- . Egy csésze kelkávé 550 mikrogramm (mcg) K-vitamint tartalmaz, ami felel meg az ember napi szükségleteinek több mint 680% -ának. A kelkáposzta és más levélzöldek magas rost- és víztartalommal rendelkeznek, amelyek mind hozzájárulnak a székrekedés megelőzéséhez , elősegítik a szabályosságot és az egészséges emésztőrendszert. Milyen egészségügyi előnyei vannak a kelkáposztanak? A kelkáposzta egészséges és ízletes kiegészítő lehet minden étkezéshez.
Lazac
A lazac és más zsíros halak, például pisztráng és hering magas omega-3 zsírsavtartalma csökkentheti a rendellenes szívverések kockázatát , csökkentheti a koleszterinszintet és lassíthatja az artériás plakk növekedését.
Étcsokoládé
A kutatások azt találták, hogy a sötét csokoládéban magas a flavonoidok mennyisége. A flavonoidok bizonyítani antioxidáns hatásának megakadályozása a szívkoszorúér-betegség és a rák bizonyos fajtái, és erősíti az immunrendszert. A csokoládé ezen előnyökért felelős alkotóeleme a kakaópor. A gyártók ezt a kakaóbabból nyerik. Ne feledje, hogy a csokoládé olyan hozzávalókat tartalmazhat, mint például hozzáadott cukor, amelyek érvényteleníthetik ezeket az előnyöket.
Szőlő
A szőlő, különösen a vörös szőlő egészséges alkotóelemeket tartalmaz, mint például a resveratrol és a quercetin.
A resveratrol, a borban található polifenol, amely híresen „egészséges szívrévé” tette, jelen van a vörös szőlő bőrében. Néhány tanulmány megígérte, hogy a resveratrol megvédi a cukorbetegség és a retinopathia kialakulását. Ezek a rosszul szabályozott cukorbetegség által okozott állapotok, amelyekben a látás súlyosan sérül. Egy 2013-as tanulmány megállapította, hogy csökkenti a neurális változások és a diabéteszes neuropathia okozta károsodások hatásait.
A kutatók azt találták, hogy a resveratrol hasznos az Alzheimer-kór kezelésében , a menopauza okozta forróhullámok és hangulati ingadozások enyhítésében, valamint a vércukorszint szabályozásának javításában. Ezeknek a megállapításoknak a megerősítéséhez azonban továbbra is nagy, emberi alanyokkal végzett tanulmányokra van szükség.
Egy másik, a szőlőben előforduló flavonoid, a quercetin, egy természetes gyulladásgátló, amely úgy tűnik, hogy csökkenti az atherosclerosis kockázatát, és védelmet nyújt az állatkísérletek során az LDL koleszterin által okozott károkkal szemben. A quercetinnek olyan hatása is lehet, amely a rák ellen hat. Azonban további vizsgálatokra van szükség emberi alanyok felhasználásával, mielőtt a kutatók minden kétséget kizáróan meg tudnák erősíteni az előnyöket. Bár a bor antioxidánsokat tartalmaz, ne feledje, hogy a szőlő evése ugyanazt az előnyt jelentené a kiegészítő rost mellett. Az American Heart Association azt ajánlja, hogy az emberek korlátozza az alkoholtartalmú italokat napi legfeljebb két italra férfiak és napi egy italra a nők esetében.
Egyéb szuperételek
A szuper ételek egyre népszerűbbek:
spirulina, chorella algák, kék-zöld algák, fokhagyma, búzafű, cékla és répa juice, kurkuma, brazil dió
Diéta
Az emberek ezeket az ételeket beépítheti a változatos egészséges étrendbe, ha rendelkezésre áll. Ne töltse túl, és ne keressen túl széles körben, és próbálja meg megtalálni őket. A titok az, hogy az élelmiszerboltokban található bármilyen levélzöld zöldség vagy bogyó ugyanazokat az előnyöket nyújtja, amelyeket az egyén a prémium árú szuperételekben talál. A legmagasabb tápanyagtartalom biztosítása érdekében vásárolja meg termékeit szezonban és helyi forrásokból. Ne engedje le a szerény almát vagy a sárgarépát sem – az összes gyümölcs és zöldség lényegében szuperétel. A lehető legtöbb feldolgozott élelmiszer teljes egészére történő felváltása drasztikusan javítja az egészséget.
Gyors tippek szuper ételekhez
Ezek a tippek segíthetnek abban, hogy még több szuper ételt bevonjon étrendjébe:
Nézd meg a tányér színeit.
Az összes étel barna vagy bézs? Akkor valószínű, hogy az antioxidánsok szintje alacsony.
Adjon hozzá gazdag színű ételeket, például kelkáposzta, répa és bogyók, zöld tea.
Adj hozzá aprított zöldeket a levesekhez és krumplit.
Adjon hozzá bogyókat zabliszthez, gabonaféléhez, salátához, vagy pékárukhoz. Minden étkezéskor győződjön meg arról, hogy van-e gyümölcs és, vagy zöldsége, beleértve ételeket és harapnivalókat.
A kurkuma, a kömény, az oregánó, a gyömbér , a szegfűszeg és a fahéj készítse elő a fűszereket, hogy megerősítse ételeinek antioxidáns tartalmát.
Snack diófélékre, magokra (különösen brazil diófélékre és napraforgómagra) és szárított gyümölcsökre (cukor vagy só hozzáadása nélkül).
Az étrend-kiegészítők használatához
A szuper ételek kiegészítő formában történő bevétele nem ugyanaz, mint a tápanyagok kinyerése a valódi ételekből. Sok étrend-kiegészítő olyan összetevőket tartalmaz, amelyek erős biológiai hatást gyakorolhatnak a testre. A kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel is. Az FDA figyelmezteti, hogy túl sok étrend-kiegészítő kombinációja vagy bevétele veszélyes lehet. Csak azokat a kiegészítőket használjon, amelyeket az FDA jóváhagyott.
A biztonságos használatra vonatkozó tippek a következők:
Információként használjon nem kereskedelmi webhelyeket, például a Nemzeti Egészségügyi Intézeteket (NIH) és az FDA-t.
Óvakodjon az állításoktól, amelyek szerint egy termék “jobban működik, mint a vényköteles gyógyszer” vagy “teljesen biztonságos”.
Ne feledje, hogy a természetes nem mindig jelenti a biztonságot.
Forrás health Megan Ware