Rezsi csökkentés így
Miután a kormány pénzügyi válsághelyzetre hivatkozva hozzányúlt a rezsicsökkentéshez, az ember borsosabb energiaszámlákra számíthat.
A változtatások értelmében megállapítottak egy fogyasztási limitet – évi 1729 köbméter földgáz esetén, évi 2523 kWh villamosenergia esetén -, mely felett úgynevezett lakossági piaci ár fizetendő. Az áram esetén a rezsicsökkentett ár 36 forint, az ezen felüli fogyasztás ára 70,10 forint/kWh. A gáz kedvezményes ára 102 forint, ezenfelül 747 Ft/m³ fizetendő. Látván az áremelkedést, az emberek spórolni kezdtek, és arra is törekszenek, hogy minél alacsonyabbak legyenek a rezsiszámláik.
Rezsicsökkentés a konyhában
Mostantól ne főzzünk? – teszik fel sokan a költői kérdést, miközben szomorúan a tűzhelyre néznek. Ám a megoldás egyáltalán nem az, hogy az ember mindörökre letegye a fakanalat. Pár ügyes módszerrel kijátszható az emelés, csak egy kis odafigyelésre van szükség.
Miben jó sütni?
– Ha süteményt sütnél, vagy tepsis ételt készítesz, akkor válaszd meg ügyesen az ehhez használni kívánt tepsit. Minden más anyagúval szemben érdemes előnyben részesítened a kerámia- vagy üveganyagú sütőedényeket, mert ezek gyorsabban melegednek fel, vagyis rövidebb ideig, kevesebb energia felhasználásával készül bennük az étel.
Dupla adagok – Amikor főzöl, ne egy napra való ebédet készíts, hanem egyszerre két napra főzz. Ha nem szívesen eszel ugyanazt kétszer egymás után, akkor részesítsd előnyben azokat a fogásokat, amelyek lefagyaszthatók. Tedd jégre az ebéd másik felét, és vedd elő a következő héten.
Hogy érdemes vizet melegíteni? – Amikor tésztát készítesz, és forró vízre van szükséged, ne tégy egy lábas hideg vizet a tűzhelyre, hiszen az ezer meg ezer éven át fog melegedni. Ahelyett, hogy “lapátszámra” pazarolnád az energiát, inkább alkalmazz egy forralót, amely pillanatok alatt felforralja neked a vizet. Ezután csak öntsd át azt a lábasba, és gyújts alá.
Egy csodatévő eszköz – Egyszerűbb, mint gondolnád: a fedő. Alkalmazd főzésről főzésre, és meg fogsz lepődni, hogy mennyivel gyorsabban forrnak fel vagy sülnek meg az ételek a lábasban, serpenyőben. A fedő ugyanis nem engedi, hogy az étel a felületén sok hőt adjon le. Fontos, hogy gőzeresztőset használj, mert a hagyományos verziókat felnyomja a gőz.