A banánt leginkább ízéért, állagáért fogyasztjuk, valamint azért, mert telítettségérzést ad.
A banán nagyon egészséges
Banán: mindig máshogy görbül!
A Föld jelentős részén inkább burgonyához hasonló zöldségként tartják számon. A világon termő banánmennyiségnek alig több mint tizede az általunk ismert gyümölcs. Ha tudjuk, mennyiféle banán van, és milyen tápanyagokat rejt, mindjárt megértjük, miért.
A banán egészségügyi előnyei
2. A banán a legmegfelelőbb gyümölcs, ha egyszerű, de tápláló élelemre van szükség bizonyos helyzetekben, például extrém súlyvesztés vagy magaslázesetén.
3. A banán káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre.
4. Káliumtartalma a csontjainkat is védi.
5. A banán segít ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kalciumveszteséget, ami akkor fordul elő, ha a vizelet kálium-ion szintje megnő.
6. A banánnak antacid-hatása van, ezáltal megvéd a gyomorfekélytől.
7. A banán stimulálja a sejtburjánzást, ezáltal megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját és megvéd a gyomorsavtól.
8. Hasmenés következtében a szervezet könnyen dehidratálódik. A banán segít visszaállítani az így elvesztett káliumot.
9. A banán gazdag a pektin nevű, vízben oldódó rostban is, ezáltal jótékony hatással van az emésztésünkre és könnyít a székrekedésen.
10. A gyümölcs fruktooligoszacharidot is tartalmaz, amely probiotikumként a jótékony baktériumokat szaporítja, a káros baktériumoktól pedig megvéd.
11. A fruktooligoszacharidok egy emésztőenzim termelését is segítik, így javítják a tápanyag-felszívódást.
12. A banánban rövid láncú zsíros savak is vannak, amik tovább javítják a tápanyag-felszívódást.
13. A banán kiváló karotionid-forrás, ami egy antioxidáns, és amely védelmet nyújt a krónikus fertőzésekkel szemben.
14. A banánnak nyugtató hatása is van. Triptofán nevű összetevőjének köszönhetően javítja a kedélyünket.
15. Végül a banán a legideálisabb harapnivaló egy fárasztó nap után. Cukortartalma hamar normalizálja a vércukorszintünket és energiával tölt el.
A banánt fogyaszthatjuk magában, salátaként, egészséges italként vagy egzotikus főzelék összetevőjeként, és minden korosztály számára ideális táplálék.