5 májgyulladás leggyakoribb tünete!

5 májgyulladás leggyakoribb tünete!

 

 

 

Így óvhatod a májadat.

 

Fontos, hogy időben megelőzd a problémát!
Az akut májgyulladás különböző okokra vezethető vissza, ezek közül a leggyakoribb a hepatitis A-, B-, C-, D-, E- vagy G-vírusfertőzés. Más fertőző betegségek szövődményeként is kialakulhat májgyulladás. Ilyen betegség például a:

  • Pfeiffer-féle mirigyláz (Epstein-Barr-vírus okozza),
  • valamint a Cytomegalovírus,
  • a Coxsackie-vírus,
  • vagy más ismeretlen hepatitis vírusok által okozott fertőzések.

A baktériumok okozta betegségek közül májgyulladáshoz vezethet:

  • a leptospirosis,
  • a brucellosis
  • és a szalmonellózis.

Májgyulladás az amöbiázis és a malária következtében is felléphet.

Ezek a májgyulladás fajtái!

Akut hepatitisz

A fenti vírusok egyike okozza, hirtelen, heves tünetekkel jelentkezik – de néhány hét alatt lezajlik.

Tünetek és diagnózis:

  1. jellemző az étvágytalanság,
  2. hányinger, hányás,
  3. láz,
  4. esetleg társulhat viszkető kiütés,
  5. ízületi fájdalom (HBV).

Később sárgaság alakul ki, a vizelet színe sötét, érdekes a módon a beteg ekkor jobban érzi magát. 1-2 hét alatt éri el csúcsát, 4 héten belül lezajlik (a sárgaság). Vérkép alapján kimutatható, a máj nagyobb és nyomásérzékeny. Néhány betegségtől el kell különíteni (pl. influenza, alkoholos májártalom), a döntő a laborvizsgálat eredménye.

Krónikus hepatitisz

Ha a májgyulladás legalább hat hónapig fennáll, akkor már krónikusnak, idült állapotnak kell tekinteni.

Ritka, de veszélyekkel járhat, általában enyhe és lényegében tünetmentes, nem okoz különösebb májkárosodást. A folyamat gyulladás (akár éveken át) viszont hosszú távon mégiscsak károsítja a májat: májzsugorhoz, májelégtelenséghez vezethet.

Átmehet krónikus hepatitiszbe?

HAV esetén szinte soha, HBV esetében kis részben (5-10%), míg HCV esetében igen gyakran, az esetek ¾ részében. Jellemző még, hogy az akut hepatitiszt átélt beteg krónikus vírushodozóvá válik, tünetmentesen fertőz: ez a HBV és HCV esetén valósulhat meg.

Kezelhető az akut májgyulladás?

Kórházi elhelyezés szükségessé válhat, általában konkrét kezelés nem szükséges, az étvágy néhány nap alatt visszatér, ha a sárgaság megszűnt, a beteg visszatérhet munkájába.

Megelőzhető a májgyulladás?

HAV esetén a legfontosabbak a higiénés intézkedések általában is, egyébként pedig a vérminták, székletminták megfelelő kezelése az egészségügyi dolgozók számára. A fertőzött betegek elkülönítése nem szükséges. Minden véradót meg kell szűrni a HBV és HCV tekintetében.

Védőoltások alkalmazása

  • HBV: azok számára fontos, akik fokozott kockázatnak kitettek, (egészségügy), a már kialakult fertőzés esetén nincs értelme beadni.
  • HAV: pl. utazók számára, akik fejlődő országokba mennek.

A szervezet koleszterinjének körülbelül a májban készül. Jogos a kérdés, milyen diéta adható májgyulladások esetén?

Májgyulladás: a heveny szakasz és a lábadozás

Bármilyen eredetű májgyulladás esetén azonosak az étkezés szempontjai – hiszen a tünetek is hasonlóak:

  • hányinger
  • Emésztési zavarok
  • Puffadás, teltségérzés
  • Étvágytalanság
  • Rossz közérzet

Az akut szakasz és a lábadozás étrendje hasonló, mert a kettő között nem lehet éles határvonalat húzni.

Ami biztosan tilos: az alkoholfogyasztás! (Bármely májbetegség esetén, mivel az alkohol gyakorlatilag májméregnek számít.)

Étrend módosítással a májgyulladás ellen

Biztosítani a megváltozott tápanyag-szükségletet, igényt:

  • Bőséges folyadék
  • Könnyen emészthető szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok
  • C-, A- és K-vitamin gazdagság különösen fontos.

Heveny állapot és lassú javulás jellemzi a májgyulladást

  • I. szakasz: az első három nap: citromos, mézes tea, gyümölcslé, gyümölcsszörp, alacsony zsírtartalmú tej, tejeskávé, aludttej ,kefir, joghurt.
  • II. szakasz: a javulás kezdete: zöldség- és főzelékfélék, burgonya. Levesek, főzelékpüré, nyers vagy főtt gyümölcspüré, érett és rostszegény asztali gyümölcsök.
  • III. szakasz: folytatódik a javulás: sovány sajtok, sovány túró, tojásfehérje, sovány színhúsok (csirke, pulyka, hal). Az akut szakban hozzáadott zsír alkalmazása nem javasolt, későbben a növényi olajok.
  • IV. szakasz: további javulás, helyreállás: itt már a beteg megszokott étrendje alkalmazható (igazodva az egészséges táplálkozáshoz).

Néhány általános szabály

Napi több alkalommal kisebb étkezés, akár 5-6 alkalommal is. Pszichológiai trükknek tűnik, de fontos: étvágytalan ember tányérjára csak kis mennyiséget helyezzünk! (inkább kérjen még, minthogy azt is elutasítsa, amit kitettünk…)

Krónikus, idült májgyulladás étrendje: Ha a hepatitisz 3-6 hónapos időtartamnál hosszabban áll fenn, már krónikus betegséget jelent, másik eset, ha az akut hepatitisz időnként újra fellángol.

Mi a krónikus májgyulladásban szenvedő ellátásának lényege?

Mivel a krónikus hepatitiszes beteg sovány és alultáplált, a fő cél a tápláltsági állapot és a működés helyreállítása.

Lássuk a lépéseket:

  • Feltáplálás
  • Májműködés támogatása
  • Glikogénraktár feltöltése
  • Vitamin- és ásványi anyag pótlás
  • Alkoholtilalom
  • Energia- fehérje- és szénhidrát-gazdagság
  • Zsírszegény étrend
  • “könnyű-vegyes” étrend

Szénhidrátok

  • Gyorsan felszívódóak: Gyümölcsök, gyümölcslevek, cukorral, mézzel ízesített tea és limonádé, tejes italok, tejtermékek, kekszek. Ezekből a máj glikogént épít fel, tárol, tartalékol.
  • Összetett szénhidrátok: Elsősorban a keményítő, amely minden lisztben kb. 75%-ban van jelen: búza, rozs, árpa, zab, rizs, burgonya, gesztenye. A főzelékek keményítőtartalma alacsony, kb 5%-os. Ezek: kukorica, sárgarépa, zöldborsó, cékla, karalábé, uborka, sütőtök, patisszon, padlizsán, karalábé, karfiol, bimbóskel. A szénhidrátok egyben a rosttartalmat is biztosítják.
  • Puffadás esetén: kihagyandóak az illóolajokat tartalmazó élelmiszerek és a durva rostosak (káposzták, hüvelyesek).
  • Gyümölcsök: ajánlott az őszibarack, görögdinnye, kivi, meggy, babán, narancs, mandarin, nektarin, kevés sárgabarack és cseresznye. Nem javasolt a szilva és egres, panaszt okozhat a körte, málna, eper, szőlő, ribizli (magvasak).

Fontos: az étrend javarészt gabonaipari termék + zöldség és főzelék, gyümölcs, tej, tejtermék. Napi 1,5-2 l folyadék szükséges.

Fehérjék

Javasolt a napi 80-100 g bevitele. Ennek kb. felét állati fehérjéből kell megoldani.

  • Sovány húsok: sertés, marha, borjú, fiatal szárnyasok
  • Felvágottak és házi húskészítmények
  • Sovány halak
  • Sovány tej- és tejtermékek, túrófélék, sovány sajtok
  • Tojás és tojásételek (max. heti 3 alkalommal)
  • Gombák: fehérje gazdag, de nehezen emészthető

Fontos: a húsokról a zsíros rész és bőrök eltávolítandóak. Tejből, tejtermékből mindig a zsírszegényt kell választani. A májgyulladások miatt az aminosav-összetétel is fontos, tehát pl a túró, tojásfehérje, sajtok fogyasztása itt ezért is lényeges.

Zsírok

Javasolt napi bevitel max. 50-70 g, a napi energiaszükséglet 30%-át ne haladja meg. Általános szempont a növényi olajok és zsiradékok, margarinok használata.

Ami nem javasolt:

Emésztési panaszokat okozhat, kerülendő a “hagyományosan” zsíros, magyaros étrend:

  • sertészsír, tepertő
  • füstölt- és zsírszalonna
  • angolszalonna, császárhús, kolozsvári szalonna
  • hízott szárnyasok, szárnyasbőr
  • kövér húsok, zsírosabb halak
  • zsíros húskészítmények
  • füstölt húsokkal készült élelmiszerek

Vitaminok és ásványi anyagok

Májgyulladásban és utána emelkedik a vitaminszükséglet, tehát ezt állandó jelleggel pótolni kell. Gondoljunk arra, hogy a C-vitamin a főzés, sütés során elbomlik! Sok saláta, zöldség, gyümölcs fogyasztandó.

Ásványi anyagok: főként a kalcium, magnézium, cink és vas pótlandó (kalcium: tej, magnézium: teljes kiőrlésű gabonák, cink: húsok, belsőségek, vas: máj, húsok, tojássárgája, sötétzöld főzelékek).

Tehát az idült májgyulladásban az étrend jelentősen nem különbözik az egészséges étrend alapszabályaitól, de egyes tápanyagok mennyiségét meg kell emelni.

(Forrás: Egeszsegkalauz)

 

 

 

 

error: Content is protected !!