Így óvhatod a májadat.
- Pfeiffer-féle mirigyláz (Epstein-Barr-vírus okozza),
- valamint a Cytomegalovírus,
- a Coxsackie-vírus,
- vagy más ismeretlen hepatitis vírusok által okozott fertőzések.
A baktériumok okozta betegségek közül májgyulladáshoz vezethet:
- a leptospirosis,
- a brucellosis
- és a szalmonellózis.
Májgyulladás az amöbiázis és a malária következtében is felléphet.
Ezek a májgyulladás fajtái!
Akut hepatitisz
A fenti vírusok egyike okozza, hirtelen, heves tünetekkel jelentkezik – de néhány hét alatt lezajlik.
Tünetek és diagnózis:
- jellemző az étvágytalanság,
- hányinger, hányás,
- láz,
- esetleg társulhat viszkető kiütés,
- ízületi fájdalom (HBV).
Később sárgaság alakul ki, a vizelet színe sötét, érdekes a módon a beteg ekkor jobban érzi magát. 1-2 hét alatt éri el csúcsát, 4 héten belül lezajlik (a sárgaság). Vérkép alapján kimutatható, a máj nagyobb és nyomásérzékeny. Néhány betegségtől el kell különíteni (pl. influenza, alkoholos májártalom), a döntő a laborvizsgálat eredménye.
Krónikus hepatitisz
Ha a májgyulladás legalább hat hónapig fennáll, akkor már krónikusnak, idült állapotnak kell tekinteni.
Ritka, de veszélyekkel járhat, általában enyhe és lényegében tünetmentes, nem okoz különösebb májkárosodást. A folyamat gyulladás (akár éveken át) viszont hosszú távon mégiscsak károsítja a májat: májzsugorhoz, májelégtelenséghez vezethet.
Átmehet krónikus hepatitiszbe?
HAV esetén szinte soha, HBV esetében kis részben (5-10%), míg HCV esetében igen gyakran, az esetek ¾ részében. Jellemző még, hogy az akut hepatitiszt átélt beteg krónikus vírushodozóvá válik, tünetmentesen fertőz: ez a HBV és HCV esetén valósulhat meg.
Kezelhető az akut májgyulladás?
Kórházi elhelyezés szükségessé válhat, általában konkrét kezelés nem szükséges, az étvágy néhány nap alatt visszatér, ha a sárgaság megszűnt, a beteg visszatérhet munkájába.
Megelőzhető a májgyulladás?
HAV esetén a legfontosabbak a higiénés intézkedések általában is, egyébként pedig a vérminták, székletminták megfelelő kezelése az egészségügyi dolgozók számára. A fertőzött betegek elkülönítése nem szükséges. Minden véradót meg kell szűrni a HBV és HCV tekintetében.
Védőoltások alkalmazása
- HBV: azok számára fontos, akik fokozott kockázatnak kitettek, (egészségügy), a már kialakult fertőzés esetén nincs értelme beadni.
- HAV: pl. utazók számára, akik fejlődő országokba mennek.
A szervezet koleszterinjének körülbelül a májban készül. Jogos a kérdés, milyen diéta adható májgyulladások esetén?
Májgyulladás: a heveny szakasz és a lábadozás
Bármilyen eredetű májgyulladás esetén azonosak az étkezés szempontjai – hiszen a tünetek is hasonlóak:
- hányinger
- Emésztési zavarok
- Puffadás, teltségérzés
- Étvágytalanság
- Rossz közérzet
Az akut szakasz és a lábadozás étrendje hasonló, mert a kettő között nem lehet éles határvonalat húzni.
Ami biztosan tilos: az alkoholfogyasztás! (Bármely májbetegség esetén, mivel az alkohol gyakorlatilag májméregnek számít.)
Étrend módosítással a májgyulladás ellen
Biztosítani a megváltozott tápanyag-szükségletet, igényt:
- Bőséges folyadék
- Könnyen emészthető szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok
- C-, A- és K-vitamin gazdagság különösen fontos.
Heveny állapot és lassú javulás jellemzi a májgyulladást
- I. szakasz: az első három nap: citromos, mézes tea, gyümölcslé, gyümölcsszörp, alacsony zsírtartalmú tej, tejeskávé, aludttej ,kefir, joghurt.
- II. szakasz: a javulás kezdete: zöldség- és főzelékfélék, burgonya. Levesek, főzelékpüré, nyers vagy főtt gyümölcspüré, érett és rostszegény asztali gyümölcsök.
- III. szakasz: folytatódik a javulás: sovány sajtok, sovány túró, tojásfehérje, sovány színhúsok (csirke, pulyka, hal). Az akut szakban hozzáadott zsír alkalmazása nem javasolt, későbben a növényi olajok.
- IV. szakasz: további javulás, helyreállás: itt már a beteg megszokott étrendje alkalmazható (igazodva az egészséges táplálkozáshoz).
Néhány általános szabály
Napi több alkalommal kisebb étkezés, akár 5-6 alkalommal is. Pszichológiai trükknek tűnik, de fontos: étvágytalan ember tányérjára csak kis mennyiséget helyezzünk! (inkább kérjen még, minthogy azt is elutasítsa, amit kitettünk…)
Krónikus, idült májgyulladás étrendje: Ha a hepatitisz 3-6 hónapos időtartamnál hosszabban áll fenn, már krónikus betegséget jelent, másik eset, ha az akut hepatitisz időnként újra fellángol.
Mi a krónikus májgyulladásban szenvedő ellátásának lényege?
Mivel a krónikus hepatitiszes beteg sovány és alultáplált, a fő cél a tápláltsági állapot és a működés helyreállítása.
Lássuk a lépéseket:
- Feltáplálás
- Májműködés támogatása
- Glikogénraktár feltöltése
- Vitamin- és ásványi anyag pótlás
- Alkoholtilalom
- Energia- fehérje- és szénhidrát-gazdagság
- Zsírszegény étrend
- “könnyű-vegyes” étrend
Szénhidrátok
- Gyorsan felszívódóak: Gyümölcsök, gyümölcslevek, cukorral, mézzel ízesített tea és limonádé, tejes italok, tejtermékek, kekszek. Ezekből a máj glikogént épít fel, tárol, tartalékol.
- Összetett szénhidrátok: Elsősorban a keményítő, amely minden lisztben kb. 75%-ban van jelen: búza, rozs, árpa, zab, rizs, burgonya, gesztenye. A főzelékek keményítőtartalma alacsony, kb 5%-os. Ezek: kukorica, sárgarépa, zöldborsó, cékla, karalábé, uborka, sütőtök, patisszon, padlizsán, karalábé, karfiol, bimbóskel. A szénhidrátok egyben a rosttartalmat is biztosítják.
- Puffadás esetén: kihagyandóak az illóolajokat tartalmazó élelmiszerek és a durva rostosak (káposzták, hüvelyesek).
- Gyümölcsök: ajánlott az őszibarack, görögdinnye, kivi, meggy, babán, narancs, mandarin, nektarin, kevés sárgabarack és cseresznye. Nem javasolt a szilva és egres, panaszt okozhat a körte, málna, eper, szőlő, ribizli (magvasak).
Fontos: az étrend javarészt gabonaipari termék + zöldség és főzelék, gyümölcs, tej, tejtermék. Napi 1,5-2 l folyadék szükséges.
Fehérjék
Javasolt a napi 80-100 g bevitele. Ennek kb. felét állati fehérjéből kell megoldani.
- Sovány húsok: sertés, marha, borjú, fiatal szárnyasok
- Felvágottak és házi húskészítmények
- Sovány halak
- Sovány tej- és tejtermékek, túrófélék, sovány sajtok
- Tojás és tojásételek (max. heti 3 alkalommal)
- Gombák: fehérje gazdag, de nehezen emészthető
Fontos: a húsokról a zsíros rész és bőrök eltávolítandóak. Tejből, tejtermékből mindig a zsírszegényt kell választani. A májgyulladások miatt az aminosav-összetétel is fontos, tehát pl a túró, tojásfehérje, sajtok fogyasztása itt ezért is lényeges.
Zsírok
Javasolt napi bevitel max. 50-70 g, a napi energiaszükséglet 30%-át ne haladja meg. Általános szempont a növényi olajok és zsiradékok, margarinok használata.
Ami nem javasolt:
Emésztési panaszokat okozhat, kerülendő a “hagyományosan” zsíros, magyaros étrend:
- sertészsír, tepertő
- füstölt- és zsírszalonna
- angolszalonna, császárhús, kolozsvári szalonna
- hízott szárnyasok, szárnyasbőr
- kövér húsok, zsírosabb halak
- zsíros húskészítmények
- füstölt húsokkal készült élelmiszerek
Vitaminok és ásványi anyagok
Májgyulladásban és utána emelkedik a vitaminszükséglet, tehát ezt állandó jelleggel pótolni kell. Gondoljunk arra, hogy a C-vitamin a főzés, sütés során elbomlik! Sok saláta, zöldség, gyümölcs fogyasztandó.
Ásványi anyagok: főként a kalcium, magnézium, cink és vas pótlandó (kalcium: tej, magnézium: teljes kiőrlésű gabonák, cink: húsok, belsőségek, vas: máj, húsok, tojássárgája, sötétzöld főzelékek).
Tehát az idült májgyulladásban az étrend jelentősen nem különbözik az egészséges étrend alapszabályaitól, de egyes tápanyagok mennyiségét meg kell emelni.
(Forrás: Egeszsegkalauz)